top of page

İşletmeler İçin B2B Sosyal Medya Yönetimi

İşletmeler İçin B2B Sosyal Medya Yönetimi


Sosyal medya yönetimi için markaların izlediği stratejilerden biri de B2B tarafında özel aksiyonlar almak. Hem markanın B2B kanadını besleyen hem de pazarlama hedeflerini gerçekleştirmek için marka farkındalığını artıran bazı yöntemler sosyal medya yönetimine dahil oluyor. Ancak b2b sosyal medya yönetimi b2c yönetiminden ayrılarak bazı gereklilikleri beraberinde getiriyor. Bu yazımızda b2b sosyal medya kullanım detaylarını ve kapsamlı b2b sosyal medya içeriğini anlatacağız. Profesyonel Sosyal Medya Ajansı ile çalışarak etkili b2b pazarlama fikirleri geliştirebileceğinizi hatırlatalım ve hemen yazımıza geçelim.

Makale İçeriği İşletmeler İçin B2B Sosyal Medya Yönetimi

  • B2B Şirketiniz Neden Instagram’da Bir Varlık Oluşturmalı?

  • 1: Markanızı Düşünce Lideri Olarak Konumlandırmak İçin Uzmanlığınızı Paylaşın

  • Venngage ile İnfografik Oluşturun

  • Renderforest ile Veri Dolu Videolar Oluşturun

  • 2: Güvenilir Bir Haber Kaynağı Olarak İtibar Kazanmak İçin Alakalı Seçilmiş İçeriği Yayınlayın

  • Google Uyarılarını Ayarlayın

  • Scoop. it ile İçerik Arayın

  • Instagram için Seçilmiş İçeriği Özelleştirin

  • 3: Güvenilirlik ve Güven Oluşturmak için Müşteri Başarı Hikayelerini Kullanın

  • Müşterilerinizin Alıntılarıyla Görselleri Öne Çıkarın

  • Etkileyici Bir Hikaye Anlatmak için Instagram Alt yazı Alanından Yararlanın

  • 4: Markanızı İnsanileştirmek İçin Çalışan Savunuculuğuna Girin

  • Çalışanlarınızı Postlarınızda Öne Çıkarın

  • Instagram Takeovers’ı çalıştırın

  • Çalışanları, İşletmeniz Hakkında Özel Hesaplarında Yazı Yazmaya Teşvik Edin

  • 5: Instagram Stratejinizin Etkililiğini Rapor Edin

  • Squarelovin ile Instagram İçgörü Verilerini İnceleyin

  • Marka İfadelerini İzleyin


B2B Şirketiniz Neden Instagram’da Bir Varlık Oluşturmalı?

B2B Sosyal medya aslında doğru anlaşılması gereken konulardan biri. B2b tarafına odaklanan bir şirketin faaliyetlerini ve hedeflerini sosyal medya ile entegre etmesi marka bilinirliğinden etkili pazarlama kanalı yaratmaya kadar birçok fayda sunar. Aslında b2b tarafında karşımıza çıkan hedef kitlenin de yer aldığı mecralar, yanı 30-49 yaş arası aktif olarak b2b paylaşımlarını ve hesaplarını takip ediyor. Markaların b2b yatırımlarının artmasıyla b2b sosyal medya yönetimi gündemimizi oluşturmaya başladı. Markanın yerli ve yabancı hedef kitlesi için b2b sosyal medya kullanım stratejileri ve Instagram yönetimi marka imajınızın güçlenmesini sağlıyor. Doğrudan satış ve dönüşüm düşük olsa da marka bilinirliği ve hedef kitleye ulaşma tarafında Instagramın güzel işler çıkardığını söyleyebiliriz. 5 başlık altında topladığımız önerileri uygulayarak etkili bir b2b alanına sahip olabilir ve beklentilerinizin bile üzerinde sonuçlar elde edebilirsiniz. İşte 5 başlıkla b2b önerileri;

1: Markanızı Düşünce Lideri Olarak Konumlandırmak İçin Uzmanlığınızı Paylaşın

Güvenilirlik ve öz güven b2b sosyal medya yönetimi başlığındaki en etkili püf noktasıdır. B2b pazarında güvenilir olmak için başarılı bir sosyal medya etkisi yakalamanız gerekir. Kararlı, güvenilir ve özgüvenli hesapların düşünce lideri olarak görünmesi oldukça kolay. Düşünce liderliği ise b2b sosyal medya kullanım için markanızı öne çıkaracak bir olgu. B2b tarafında gerçekleşen satın alma faaliyetlerine baktığımız zaman açıkça görüyoruz ki %82’lik bir kısım düşünce liderleri olarak görünen markaları tercih ediyor ve o markalarla etkileşime giriyor. İtibar yönetimi, veriye dayalı özel uzmanlık gelişimi, infografikler, görsel sunumlar sosyal medya mecralarında elinizi güçlendirecek başlıklardan bazıları. Siz de b2b sosyal medya için içerik oluştururken mutlaka bu detayları göz önünde bulundurun.

B2B Sosyal Medya Kullanımında Venngage ile İnfografik Oluşturun

Venngage ile İnfografik Oluşturun

Öncelikle b2b sosyal medya kullanım detaylarına baktığımız zaman infografiklerin etkili bir çekiciliği olduğunu görüyoruz. Şirketinize özel harika infografikler yaratarak dikkat çekmeyi başarabilirsiniz. Hızlı ve kolay kullanımı sayesinde tamamen ücretsiz infografikler oluşturabileceğiniz bu siteyi denemenizi öneriyoruz. Ayrıca onlarca şablon içerisinden şirketinize en uygun olan infografiği kolaylıkla oluşturabilirsiniz.

Renderforest ile Veri Dolu Videolar Oluşturun

Video içeriklerin daha fazla ilgi çektiğini ve daha çok etkileşim aldığını hepimiz biliyoruz. Bu sebeple b2b sosyal medya kullanım için video içerikler oluşturmanızı mutlaka tavsiye ediyoruz. Harika bir önerimiz var, Renderforest tam da video tasarımları için kurtarıcı. İlk videonuzu oluşturabileceğiniz bu araç sayesinde infografiklerinizi ve içeriklerinizi video formatına çevirebilirsiniz.

2: Güvenilir Bir Haber Kaynağı Olarak İtibar Kazanmak İçin Alakalı Seçilmiş İçeriği Yayınlayın

Güvenilir hesap olmanın yolu doğru içerikleri oluşturmaktan geçiyor diyebiliriz. B2b sosyal medya kullanım için de şirketiniz ile alakalı içerikler oluşturmalı ve marka kimliğinizi doğru olarak oturtmalısınız. Bu sayede b2b sosyal medya kullanımı için zengin bir görünüme ve hedef kitleyi bilgilendirip eğitim hesaba sahip olacaksınız. Bir nevi küratörlük olarak adlandırabileceğimiz bu yöntemleri özelleştirilmiş içeriklerle zenginleştirmeli ve dinamik tutmalısınız.

Google Uyarılarını Ayarlayın

B2b sosyal medya kullanırken içeriklerinizi belirlemek ve sektörün nabzını tutmak için Google Alerts üyeliği oluşturmanızı öneriyoruz. Sektörün yerli ve yabancı dinamiklerinden haberdar olmanızı sağlayacak Alerts aynı zamanda harika içerik fikirleri keşfetmenizi de kolaylaştıracak. İlgili olduğunuz konuyu “uyarı oluştur” bölümüne yazdıktan sonra düzenli e-postalar almaya başlayacaksınız.

B2B Sosyal Medya Yönetimi İçerik Uyarıları

Scoop. it ile İçerik Arayın

B2b sosyal medya kullanım için bir diğer besleyici araç ise scoop. it. Bu araç sayesinde ücretsiz keşifler yapabilir, anahtar kelimelerinizi kullanarak içerikler keşfedip kendi planlamalarınızda iyileştirmeler yapabilirsiniz.

Instagram için Seçilmiş İçeriği Özelleştirin

Oldukça etkili bir planlama için Alerts ile bir içeriği keşfetmek ve scoop ile onu geliştirmek daha sonrada Instagrama özelleştirerek etkileşim toplamak gerekiyor. Böylece b2b sosyal medya yönetimi için gerekli içeriklerinizi profesyonel şekilde hazırlayabilirsiniz.

3: Güvenilirlik ve Güven Oluşturmak için Müşteri Başarı Hikayelerini Kullanın

Sosyal medya yönetiminde başarı hikayeleri her zaman dikkat çekmeyi ve etkili olmayı başarıyor. Siz de başarı hikayelerinizi, müşteri yorumlarınızı ve kullanıcı deneyimlerini paylaşmayı deneyin. Görecekseniz pozitif bir etki yaratacak ve çığ gibi artarak büyüyecektir.

Müşterilerinizin Alıntılarıyla Görselleri Öne Çıkarın

B2b sosyal medya yönetimi yaparken kullanıcı, müşteri yorumlarına yer vermek güven ve satış teşviki yaratacaktır. Ancak bunu yaparken müşterilerin doğal yazım dilini ve duygularını alıntılayarak öne çıkarırsanız daha etkili ve doğru olacaktır. Instagram yapısına uygun kısa ve öz yorumları paylaşmalı, başarıları dile getirmelisiniz.

Etkileyici Bir Hikaye Anlatmak için Instagram Alt yazı Alanından Yararlanın

Unutmayın b2b sosyal medya yönetimi için alt açıklamalar önemli, hem ikna etmeli hem güçlü ve doğal görünmelisiniz. 2200 karakter gibi özgürce yazabileceğiniz bir alan ve 30 etiket ile destekleyebileceğiniz hashtag alanı var. Detayları, özellikleri ve kullanım bilgilerini belirterek açıklamalar yayımlayın. Doğru dili tercih ettiğinizden ve metinlerde müşterilerinizin sorularına cevap sunduğunuzdan emin olun. Bu b2b sosyal medya kullanım konusunda yaygınlık kazanılmasını sağladığı gibi iletişim dilini de geliştirerek şirketlerin kullanıcılara yakınlaşmasını sağlıyor. B2b sosyal medya yönetimi bu küçük detaylarla profesyonel olacaktır.

B2B Sosyal Medya Yönetimi Önerileri

4: Markanızı İnsanileştirmek İçin Çalışan Savunuculuğuna Girin

B2B sosyal medya yönetimi şirketler için erişimi en üst düzeye çıkarmaktan marka bilinirliğini artırmaya kadar birçok fayda sunuyor. Çalışanlarınızın düşüncelerini Instagram içerik stratejinizin bir parçası haline nasıl getireceğinizi aşağıda açıklıyoruz;

Çalışanlarınızı Postlarınızda Öne Çıkarın

Çalışan mutluluğu ve çalışan düşünceleri şirketlerin potansiyelini, gücünü belirlemede önemli roller oynar. Bunun için b2b sosyal medya yönetimi yaparken mutlaka çalışanlarla oluşturulmuş içeriklere yer verin. İşletmenizin anahtarı olan kişileri seçin ve onları sosyal medya platformlarında içeriğe dönüştürün. Başarı hikayelerini, gelişim hikayelerini anlatın. Deneyimler, değişimler b2b sosyal medya konusunda dikkat çekicidir. Eğitim, iş deneyimi ve başarı gibi konuları ele alabilirsiniz.

Instagram Takeovers’ı çalıştırın

Eğlenceli ve dinamik b2b sosyal medya kullanım yollarının Takeovers’dan geçtiğini söylemeden geçemeyiz 🙂 Bir şirket hesabının bir gün boyuncu bir şirket çalışanı tarafından kullanılması ve içeriğin eğlenceli hale getirilmesi oldukça çılgın değil mi?


Çalışanları, İşletmeniz Hakkında Özel Hesaplarında Yazı Yazmaya Teşvik Edin

Çalışanları, İşletmeniz Hakkında Özel Hesaplarında Yazı Yazmaya Teşvik Edin

B2b sosyal medya yönetimi konusunda değerli bir hamle de çalışanlarınızın paylaşımlarında şirket içeriklerine ve haberlerine yer vermesi. Böylece zincir bir etkileşim ağı oluşacak ve keyifle büyüyen iş ağları kurulacaktır. Benzer örnekleri B2B markalarda mevcut. Pazarlama ve CRM yazılım platformu HubSpot, çalışanlarının şirketi tanıtmak için kullandıkları akılda kalıcı markalı bir hashtag olan #hubspotlife oluşturdu. Böylece b2b sosyal medya kullanım konusunda eşsiz bir reklam zinciri yakaladı.

5: Instagram Stratejinizin Etkililiğini Rapor Edin

Belirli raporlar ile marka bilinirliği, etkileşim, başarı ve büyüme oranlarınızı tespit edin. Taktiklerinizi geliştirmek, zayıf halkaları elemek ve yeni yollar keşfetmek için size önderlik edeceklerine eminiz. B2b sosyal medya yönetimi veriyi doğru çözümlemek ve işlemekle orantılı olarak geliştirilmelidir.

B2B Sosyal Medya Yönetimi Analizi

Squarelovin ile Instagram İçgörü Verilerini İnceleyin

Ücretsiz Instagram analizi yapabileceğiniz Squarelovin ile hemen tanışmaya ne dersiniz? Bu araçla birlikte izlemek istediğiniz Instagram hesabınızı bağlayarak sınırsız analiz ve veriye ulaşabilirsiniz. Bazı metriklerin sosyal medyalar için ne kadar önemli olduğunu keşfedecek ve etkili içerikler yönetmeye başlayacaksınız. Unutmayın b2b sosyal medya içeriklerinizin ne kadar başarılı olduğu ile doğrudan orantılıdır. B2b sosyal medya kullanımı için çalışmadan önce yeteri kadar analiz ve veriye ulaşmalısınız.

Marka İfadelerini İzleyin

Marka bilinirliği ölçütleri güçlü bir b2b sosyal medya yönetimi için ilk ölçektir. Bu veriler yapacağınız içerik planlamasını zenginleştirecek ve geliştirecektir. B2b sosyal medya kullanım içeriği üretmeden önce raporlarınızı ve ölçümlerinizi tamamlamalısınız. Gösterimler, yorumlar, trafikler ve analizler. Tüm verileri yaratıcı bir içerik için nasıl kullanacağınızı belirlemek için kullanın. Google Uyarılarını “kullanarak İnternet üzerindeki markadan bahsetmeleri” izleyebilirsiniz; sadece daha önce tartışılan adımları izleyin.

Sonuç olarak, B2B şirketler için sosyal medya güçlü bir pazarlama alanı. Marka bilinirliği ve topluluklara ulaşmak için aktif olarak kullanabileceğiniz platformlar ileriye dönük yatırımlar sağlayacaktır. Haber küratörlüğü, başarı hikayeleri ve çalışan savunuculuğu tarafına içerik üreterek başlayabilirsiniz. Sosyal medya kullanımının b2b ve b2c kanallarında farklı olduğunu, b2b sosyal medya kullanımı için başka başka gerekliliklerin doğduğunu anlattık. Artık etkili bir b2b sosyal medya operasyonu için hazırsınız. Marka kimliğinizi farklı sosyal mecralarla buluşturarak faaliyetlerinize başlayabilirsiniz. Özellikle b2b tarafında öne çıkan, hedef odaklı çalışmalar yapmak için mutlaka profesyonel bir Sosyal Medya Ajansı ile çalışmanızı öneriyoruz.

23 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page