top of page

Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?

Instagram Algoritması Nasıl Çalışır?


Kişisel ve marka hesaplarımızı emanet ettiğimiz, pazarlama faaliyetlerimizin bir parçası haline gelen instagram algoritması hakkında neler biliyoruz? Aslında çok şey bilmemiz gerekiyor. Algoritma hakkında detaylı bilgiye sahip olmadan bu meraları yönetemeyiz, instagram algoritma konusunda oldukça başarılı ve bu başarıyı gözardı edemeyiz. Bu yazımızda instagram algoritması hakkında hiç duymadığınız bilgileri derledik. Sosyal Medya Ajansı her zaman bu bilgiler ışığında çalışır. Siz de ajansınızla aynı dili konuşabilmek ve daha etkili iletişim kurabilmek için instagram algoritmasını öğrenmelisiniz.

Makale İçeriği

  • Instagram’ın Algoritması Gönderinizi Kaç Kişinin Gördüğünü Değerlendirmek İçin Etkileşimi Nasıl Kullanır?

  • İlişkiler Büyük Bir Rol Oynar

  • Instagram’ın Algoritmasının Karar Verirken Değerlendirdiği Beş Faktör

  • İçeriklerinizin Instagram Akışlarında Daha Yüksek Gösterilmesini Nasıl Sağlarsınız?


Instagram’ın Algoritması Gönderinizi Kaç Kişinin Gördüğünü Değerlendirmek İçin Etkileşimi Nasıl Kullanır?

Instagram yaptığı güncellemelerde genellikle büyük değişiklikler yapıyor ve çok sık özellik güncellemesine gitmiyor. 2016 yılından sonra yaptığı büyük bir güncelleme ile gönderilerin gösterimleri ve etkileşimlerini büyük oranda değiştirdi. Hatta bu güncelleme ile gönderilerin yayımlanma sırası bile değişti. 2016 yılından önce kronolojik sıralama ile çalışan instagram algoritma özellikleri artık etkileşim sırasına göre önünüze düşüyor. Tabii bu güncellemeden en çok içerik üreticileri nasibini aldı. Çünkü artık onlarla ilgilenen insanların önüne düşebilmeleri için sadece içerik paylaşmaları yetmeyecekti. Bu güncellemeden sonra etkileşim oranlarının düştüğünü gözlemlemiş olabilirsiniz. Sebebi instagram algoritması ve yeni güncellemesi. İnsanların paylaşımları kaçırmaması için adımlar atan ve artan kullanıcı trafiğini yönetmeye çalışan instagram, aynı zamanda kendini kâra geçirmek içinde bir hamle yaptı ve reklamsız gönderi etkileşimini düşürdü. Sonuç olarak artık algoritma kronolojik sıralamadan koptu ve ilgi alanları, etkileşim verilerine odaklanmaya başladı. Gönderiler etkileşime göre sıralanıyor çünkü etkileşim almak için reklam çıkmaya teşvik ediyor.

instagram Algoritması

İlişkiler Büyük Bir Rol Oynar

Hem kullanıcı hem de marka gözünden instagram algoritması hakkında bilgi sahibi olmak önemli. Sosyal medya kullanımında etkileşim vazgeçilmez değere sahip. Markaların gönderilerini kullanıcıların görmesi için bazı değişkenler var. Bu değişkenleri 5 maddede anlatacağız. Ama önce instagram algoritma verilerinde gerçekleşen değişimin reklamsız etkileşimi durdurma noktasına getirdiğini tekrar belirtelim. Kullanıcılar bu beş maddeye göre bir anlam haritası oluşturabilir ancak marka hesaplarının bu faktörlerden yol haritası oluşturması mümkün değildir. Gönderilerinizin kullanıcılara ulaşmasını istiyorsanız profesyonel reklam çalışmaları yapmalı ve bunun için etkili bütçe ayırmalısınız.

Instagram’ın Algoritmasının Karar Verirken Değerlendirdiği Beş Faktör

Kişisel İlişkiler: Bir kişi ile düzenli olarak iletişimde kalır, yorum yapar, gönderilerini beğenir veya etiketlerine cevap verirseniz instagram algoritması o kişi ile aranızın iyi olduğunu ve daha çok göstermesi gerektiğini düşünür. Böylece o kişinin gönderilerini hiç etkileşimde bulunmadığınız insanlara oranla daha çok görmeye başlarsınız. Aynı mantık hikaye kullanımında da var. Sürekli hikayelerini izlediğiniz kullanıcıların hikayelerini daha sık ve en başta görmeye başlarsınız. Bu sebeple instagram algoritma özellikleri kullanıcılarla kurduğunuz kişisel iletişimi önemser.

Zamanlama: Zamanlama konusunda yorumumuzu ilettik. 2016 itibarıyla instagram artık kronolojik sıralama yapmıyor. Ancak yine de etkileşim verilerine göre eski de olsa ilgileneceğiniz gönderileri size öncelikli olarak gösteriyor.

Beğeni ve Yorum: Beğendiğiniz ve yorum yaptığınız gönderiler instagram algoritması için önemli. Bu sayede neyi beğendiğinizi kavrayıp gösterimlerini o mantığın üzerinden kurguluyor. Buna ek olarak takip ettikleriniz arasında en çok beğeni ve yorum alan gönderiyi kaçırmamanız gereken önemli bir gelişme olarak yorumlayarak size de gösteriyor. Aslında burada instagram algoritma özellikleri çapraz kurgu ile çalışıyor. Ya en çok beğendiklerinizi size gösteriyor ya da herkesin çok beğendiklerini.

Doğrudan Paylaşım: Hepimiz eğlendiğimiz, şaşırdığımız gönderileri direkt mesaj yoluyla arkadaşlarımıza gönderiyoruz değil mi? İşte tam bu noktada instagram algoritma özellikleri devreye giriyor ve direkt olarak ilgilendiğine göre bu konu ya da hesap hakkında daha çok gösterim yapmalıyım diyor. İşte gördüğünüz içeriklerin bir kısmı böyle önünüze düşmeye başlıyor.

Profil Aramalar: Bizi bizden daha iyi tanıyan instagram algoritması burada da harika bir motor öğrenme kabiliyeti ile aradığımız kişilerin bizim ilgi merkezimizde olduğunu anlıyor ve onun ya da ona benzer içeriklerin önümüze düşmesini sağlıyor. Kısaca instagram, zevklerimizi ve davranışlarımızı analiz edip bu ilkeleri yorumlayarak gösterim yapıyor.

instagram Algoritması

İçeriklerinizin Instagram Akışlarında Daha Yüksek Gösterilmesini Nasıl Sağlarsınız?

Değişen sürümler, gelen büyük güncellemeler, hareketli sosyal çevre ve durmadan değişen içerikler. Yayımlarımızın etkileşim alması için gösterilmesi lazım ve gösterilmek için yapmamız gereken bazı önemli işlemler var. Bunlardan bazıları etkileşim saatlerini analiz etmek. Genel olarak sabah erken saatler, iş çıkışları, yemek sonrası saatleri ve gece geç saatler etkileşimi en yüksek zamanlar. Hepsi toplumlara, kitlelere ya da markaya göre değişir. Gençlere hitap eden bir sayfanın gösterimi artması için geç saatte yayım yapması mantıksızdır çünkü öğrenciler o saatte genellikle uykuda olacaklardır. Tam tersi, beyaz yaka hedefli bir markanın saat 09:00 ile 12:00 arası yayım yapması da uygun değildir çünkü ofis mesaisi başlamıştır. Bu gibi birçok değişkeni doğru analiz etmeli ve en uygun zamanı kendi hesabınıza göre belirlemelisiniz. İnsanların yorum yazacağı ve beğeneceği gönderiler oluşturmakta gösterimlerinizin artmasını sağlar.

Ancak ne yaparsanız yapın tam hız bir gösterim almanız ne yazık ki instagram algoritması sebebiyle mümkün değil. Kaba bir hesapla gönderilerinizi en doğru şekilde yayımlasanız bile takipçi kitlenizin %10’undan fazlasına doğrudan ulaşmanız mümkün olmayacaktır. Hem takipçilerinize ulaşmak hem de yeni hedef kitlelere ulaşmak için düzenli olarak reklamlar planlamalısınız. Bu hem instagram algoritma özelliklerinin bir gerekliliği hem de markanızın bilinirliğinin bir parçasıdır. Konuya marka bilinirliği açısından bakarsanız dönüşüm oranı düşük reklamlar bile ciddi yatırımlardır ve mutlaka marka yönetiminde kullanılması gerekir. Son olarak instagram algoritma özelliklerini göz önünde bulundurarak reklam planlaması yapmanızı tavsiye ederiz. Mutlaka pazarlama faaliyetlerinizi Sosyal Medya Ajansı ile desteklemeyi unutmayın.

31 görüntüleme0 yorum

İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page