top of page

Programlı Reklamcılık Nedir ve Kullanılmalı mı?

Güncelleme tarihi: 5 Tem 2023

Programlı Reklamcılık Nedir ve Kullanılmalı mı?


Programlı Reklamcılık Nedir ve Kullanılmalı mı? Geleneksel dijital reklamcılık her zaman işi bitirmedi. Geçmişte, dijital reklamcılık, reklamlarının hedef kitlelerine ulaşacağını umarak düzinelerce bireysel yayıncıdan doğrudan web sitelerinde reklam alanı satın alan şirketler ve işletmelerden oluşuyordu. Teknoloji geliştikçe, günümüzde reklamcılık o kadar uzmanlaşmıştır ki teknoloji, demografik, coğrafi, psikografik ve zamana duyarlı faktörler aracılığıyla oluşturulan tarayıcı algoritmalarına bağlı olarak tam olarak hangi kitlelerin hedefleneceğini belirleyebilir. Programatik reklamcılıkla, hedef kitle içgörüleri otomatik olarak satın alınabilir ve doğru tüketiciye doğru mesajla, uygun bağlamda çalıştırılabilir.



Programatik reklamcılık nasıl çalışır?


Programatik reklamcılık, yalnızca eBay gibi dijital açık artırma siteleriyle karşılaştırılarak açıklanabilir. eBay aracılığıyla teklif verilen, satın alınan ve satılan öğelere benzer şekilde, programatik reklamcılık, reklamverenin hedef pazarı hakkında edinilen bilgileri kullanarak reklam alanı için sorunsuz bir şekilde teklif verir, reklam alanı satın alır ve satar.



Perde arkasındaki teknoloji hepsini birbirine bağlıyor


Programatik reklamcılık, ziyaretçileri hedeflemek için Arz Yönlü Platform (SSP) aracılığıyla elde edilen hedef pazara ilişkin belirli bilgileri kullanır. SSP, yayıncıların programatik reklam envanterinden para kazanmak için kullandıkları bir çevrimiçi reklamcılık platformudur. SSP, "Bu kullanıcı daha önce belirli bir X ürününü veya hizmetini aradı mı?" Gibi sorular sormak için mantık kullanır. Diğer kullanıcılar daha önce X ürünü veya hizmeti için arama yaptı mı? X ürününü veya hizmetini arayan kullanıcıların baskın yaş aralığı ve coğrafi konumu nedir?


Ardından, SSP programatik envanteri başka bir reklam değişimine, Talep Tarafı Platformlarına (DSP) gönderilir. DSP, hedef kitleyi daha da daraltır, reklamı SSP tarafından toplanan eşleşen kriterlere göre görüntüler ve reklamı bu eşleşen kriterlere uygun şekilde gönderir. Bu veri alışverişinin milisaniyeler içinde gerçekleştiğini unutmayın. Gözünüzü kırpmanız 300 milisaniye, programatik reklamcılık ise 10 milisaniye sürer.



Programatik reklamcılığın faydaları nelerdir?


Teknoloji, reklamcılıkta sınırsız seçenek sunuyor ve reklamcıların programatik satın alma yoluyla paralarıyla daha akıllı kararlar almasına yardımcı olmak için net miktarda veriyi erişilebilir hale getirdi.


Programatik reklamcılık, pazarlamacılara, tüketicilerin birden fazla cihaz ve platformda mesajlarıyla nasıl etkileşim kurduğuna dair tutarlı bir görüş elde etme yeteneği sağlar. Programatik medya satın alımının arkasındaki mükemmel teknoloji, aşağıda özetlenen hedefli reklamcılık, artırılmış yatırım getirisi, otomasyon ve derin veri ve içgörüler dahil olmak üzere geleneksel çevrimiçi görüntülü reklam satın alma biçimiyle elde edilemeyen başka birçok avantaj sağlar.



Hedeflenmiş reklamcılık


Programatik reklamcılık, reklamverenlerin verimliliği optimize etmek, paradan tasarruf etmek ve yatırımlarının karşılığını almak için ihtiyaç duyduğu ihtiyaçları, istekleri, demografiyi ve satın alma davranışını otomatik olarak belirler.


Örneğin, sörf tahtaları satan bir çevrimiçi işletmeyi ele alalım. Programatik reklamcılık, sörf tahtası web sitesine yapılan ziyaretlerin çoğunun, Kuzey Pasifik'te, ağırlıklı olarak öğle yemeği saatlerinde gezinen ve geçmişte Surf Magazine Online makalelerini okuyan 20-35 yaşlarındaki erkekler tarafından yapıldığını ortaya koyuyor.


Bu bilgilerle, programatik reklamcılık artık kime, hangi coğrafi bölgede, günün hangi saatinde bu tür bir reklamın görüntülenebilirliğini artırmak için, belki bir öğle tatilinde ve çevrimiçi sörf dergisinin marjında ​​veya afişinde reklam vereceğini bilecektir. Bir dijital reklam kampanyasını optimize etmek için 5 Adımımızı okuyun.



Artan yatırım getirisi ve paradan tasarruf etmek için maksimum kapasite


Hedef kitlenize ulaşılacağı umuduyla sitelerde reklam alanı satın alarak zaman ve para harcamak yerine, programatik reklamcılık, ürün veya hizmetinizi tanıtmanın en iyi yolunu optimize edecek ve böylece satışlarınızı en üst düzeye çıkaracaktır.



Otomatik


Programatik reklamcılık, binlerce sitede aynı anda göz açıp kapayıncaya kadar satın alarak yeni veya mevcut müşteriler için optimum görüntülenebilirliği artırır. programatik reklamcılık, reklam alanı için otomatik olarak teklif verir, birden çok çevrimiçi yayıncıya bağlanır ve reklamverenlerin, reklam için her yayıncıyla ayrı ayrı bağlantı kurmak zorunda kalmadan çevrimiçi reklam satın alma sürecini kolaylaştırmasını sağlar.



Veriler ve Öngörüler


Programatik reklamcılık, tüketici etkilerini izleyen ve doğru kitleye, doğru zamanda, doğru yerde ulaşmayı kolaylaştıran tarayıcı algoritmaları kullanır. Bu çevik reklamcılık stratejisi, markaların ve satıcıların, tüketicilerinin birden fazla cihaz ve platformda reklam mesajlarıyla nasıl etkileşim kurduğunu görmelerine olanak tanır, böylece pazarlamacılara ve satıcılara, yayıncılarla tek tek seçip seçmek yerine, sofistike, özelleştirilmiş kampanyalar planlamak için daha fazla zaman ayırma olanağı tanır. Programatik reklamcılıkta birinci taraf verilerini nasıl kullanabileceğinizi öğrenin.



Programatik reklamcılığın endişeleri nelerdir?


Programatik reklamcılık, doğasında var olan verimliliğine, reklamverenler için kontrole ve brand lift'i teşvik etme konusunda esrarengiz bir yeteneğe sahip olmasına rağmen mükemmel değildir. Programatik reklamcılık karmaşıktır ve bu devrim niteliğindeki teknoloji, karmaşık bir dijital ortamdaki yerini bulduğundan, biraz ince ayar gerektiren bazı endişeler vardır.



Dolandırıcılık ve görüntülenebilirlik


Dünya Reklamverenler Federasyonu'nun (WFA) yaptığı bir araştırma, 2017'de gözlemlenen reklamların hileli olarak görüntülenmesinin %75'inin hem insan hem de bot tarafından kullanılan bir bilgisayardan kaynaklandığını ortaya koydu. Ek olarak, reklam sahtekarlığının %3,6'sı, kaynaklı olmayan trafiğin aksine kaynaklı trafikten geldi. Bu, hem reklamverenler arasında büyük bir endişe kaynağıdır çünkü bu, bir reklamın bir insan kullanıcı tarafından görüntülenme potansiyelinin kaybolduğu anlamına gelir.


Trustworthy Accountability Group (TAG), bu sorunla mücadele etmek için reklamverenlere programatik reklamcılık sürecine dahil olan tüm satıcılardan şeffaflık talep etmelerini tavsiye ediyor. Satıcılar ve reklam ajansları ayrıca, tekliflerin ve satın almaların yalnızca yüksek kaliteli, birinci sınıf envantere verilmesi için reklam verilerini daha da hassaslaştıran algoritmalar oluşturarak reklamverenlerini sahtekarlıktan korumak için adımlar atabilir.



Marka güvenliği


Birçok reklamveren, markaları üzerinde olumsuz bir etkiye sahip olan aşağılayıcı bir konu, resimler, konular, izleyiciler veya konuşmalar ile olumsuz bitişiklik veya istenmeyen çağrışımlardan kaynaklanan sorunlardan endişe duymaktadır. Örneğin, şu anda ortaya çıkan azınlık gruplarına karşı nefret söylemi kullanan ve şiddeti hoş gören aşırılık yanlılarının viral videoları, videonun alt kısmındaki bir afişte bir reklamveren markası görüntüleyebilir. Bu, reklamverenler için çok büyük bir sorun çünkü bu sakıncalı içeriği dolaylı olarak desteklediklerini düşünüyorlar. Sonuç olarak, reklamverenler, doğru kullanıldıklarında potansiyel olarak kendileri için muazzam miktarda kâr sağlayabilecek sosyal medya platformlarından reklamlarını çekiyorlar.


Bu sorunlarla mücadele etmek için programatik reklamcılık Sektörünün Google gibi büyük oyuncuları, dijital ekosistemde bekçi olarak hizmet vererek bu tür hataların oluşmasını önlemek için adımlar atıyor.



Özet


Doğru kullanıldığında, programatik reklamcılık hem tüketiciler hem de satıcılar için çok yararlı bir araç olabilir. Satıcıların, ürün veya hizmetlerinin reklamını özellikle ondan en fazla fayda sağlayacak kişilere yapma fırsatı, her iki taraf için de ideal bir durumdur. Bu sofistike, sistematik teknolojinin geliştirilmesi, kaçınılmaz olarak tüketicilere daha fazla seçenek sunacak ve satıcıların her zamankinden daha fazla gelir elde etmesine yardımcı olacaktır.


İlgili Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page